Poslední, ktorí uvidia

pondelok 10. júla 2017


Ako sa to vraví? Nič nie je večné, okrem odpovedania z chémie. Je overené, že vystáta diera pred tabuľou s triednou po pravici a chemickým zmýšľaním jedine tak  v zošite, tu budú stále. (Cez prázdniny aspoň v snoch. ) No existujú aj také miesta, ktoré už naši pravnuci neuvidia. A možno ich neuvidíme ani my, ak  dáme prednosť chémii. Hej, je to o prioritách. Je to o tom, či chcete nechať svoj odtlačok na Madagaskare, alebo vám  postačí poznačenie traumatického druhu vďaka otázkam profesorky Em. 
Tak, kamže to ideme?
 


...k Veľkej koralovej bariére?
Určite áno, najväčšiu sústavu koralových útesov a ostrovčekov na zemi treba čo najrýchlejšie poobdivovať , kým nezmizne. Každý rok ju totiž ničí znečistená voda, cyklóny a v dôsledku dlhodobého otepľovania oceánu koraly, ktoré ju tvoria, blednú, pretože sa zbavujú symbiotických rias na ich povrchu, ktoré im zabezpečujú potrebnú výživu a takisto aj sfarbenie. Vedci odhadujú, že asi šesťdesiat percent z Veľkej koralovej bariéry sa stratí už do roku 2030. Tento jedinečný systém sa pritom formoval tisícky rokov. Turisti obľubujú mesto Cairns, kde sa leto nikdy nekončí, takže tam sa dá dovolenkovať kedykoľvek vám zvýšia peniaze, hh :). A ak túžite vidieť veľryby a delfíny, toto je ozaj to pravé miesto pre vás. Koraly sú domovom pre takmer tridsať rozličných druhov týchto morských krásavcov. Tak sa poponáhľajte. Veľká koralová bariéra dlhá  ako celé západné pobrežie USA sa totižto stratí  o 15 rokov!



...do Everglades?
Aj nad malebným močaristým národným parkom na juhu Floridy sa zmráka. Pomaly prestáva vládať čeliť invazívnym druhom živočíchov, znečisťovaniu z fariem a celkovo zasahovaniu človeka do prírody. Napríklad až šesťdesiat percent vody z oblasti sa odvádza do okolitých miest a fariem. Následkom toho všetkého sa územie Everglades zmenšilo od roku 1900 až o polovicu. Nanešťastie, iba tam žije floridský panter a v divočine sa pohybuje už len do sto kusov týchto elegantných mačkovitých šeliem. Keď zmizne ich prirodzené prostredie, je možné, že do štyridsiatich rokov úplne vyhynú. A s nimi najmenej dvadsať ďalších druhov vrátane  vzácnych korytnačiek, lamantínov širokonosých a brodivých vtákov- a  nepomôže ani slovko  "ever" v mene parku.



...k Mŕtvemu moru?
Bezodtokové jazero preslávené kozmetickými výrobkami treba rýchlo navštíviť, pretože asi o päťdesiat rokov ho už nemusíte nájsť. Za minulých štyridsať rokov sa zmenšilo až o tretinu, a hotely, ktoré kedysi stáli na jeho pobreží, sú teraz od neho vzdialené takmer dva kilometre. Hlavým zdrojom vody Mŕtveho mora je rieka Jordán, z ktorej si čoraz viac čapuje tak Izrael, ako aj Jordánsko. Vysychaniu jazera pomáha aj to, že z neho odčerpávajú i kozmetické firmy, aby sa dostali k liečivým minerálom. Pláže Mŕtveho mora sú pritom známe po celom svete. Vysoká hladina soli umožňuje ľuďom doslova ležať vo vode na chrbte a kochať sa výhľadom na okolité prírodné krásy. Navyše tam býva poriadne teplo- od tridsiatich stupňov Celzia na jar až po štyridsiatku v lete.



...do Benátok?
Starobylé talianske "mesto na vode" sa za minulých sto rokov v dôsledku stúpajúcej hladiny morí a oceánov potopilo o viac než dvadsať centimetrov. Aj keď sa tomu miestne úrady snažia všemožne zabrániť, podľa vedcov bude o 70 rokov pod vodou.  Kým v roku 1900 boli záplavy približne desaťkrát za rok, dnes sa s nimi domáci pasujú asi stokrát ročne. Zrejme aj preto vítajú Benátky čoraz viac turistov, ktorí sa chcú prejsť po Námestí sv. Marka, pohladiť múry starobylých pamiatok či užiť si karneval. Pridáte sa k nim toto leto?



...na Madagaskar?
Ak sa nič neurobí pre záchranu štvrtého najväčšieho ostrova na svete, jeho lesy zmiznú do 35 rokov. A ich unikátni obyvatelia s nimi. Lesné ekosystémy trpia enormnou ťažbou dreva a vypaľovaním pre samozásobovacie hospodárstva. Veľkou hrozbou sú aj pytliaci. Dvadsať druhov lemurov, ktoré Madagaskar preslávili, je na pokraji vykynoženia. Aj keď sú na ostrove rezervácie, nie sú rozľahlé a ani spolu nesusedia, takže neexistujú koridory, ktorými by zvieratá prechádzali. Niektoré endemické druhy na Madagaskare vedci ešte nezdokumentovali a pravdepodobne sa im to ani nikdy nepodarí, pretože v dohľadnom čase vyhynú. Turistov vábi Madagaskar najmä jednoduchým životným štylom. a možnosťou  potápania v čistých a teplých vodách oceánu plného života a nezvyčajných podmorských skalných útvarov.



Vedci bijú na poplach. Vraj si neuvedomujeme, aký veľký dar máme, keď planétu, ktorá nás živí, tak bezohľadne ničíme. Pravdou však je, že si to uvedomujeme- len neveríme, že by sme  mohli o náš svet prísť. 
A on sa zatiaľ vytráca po kúskoch.


Ktorý kúsok vás najviac zaujal? Kam by ste chceli ísť? Napíšte mi do komentárov!

Kristin

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára