Ako si plniť novoročné predsavzatia

utorok 3. januára 2017




Málokto z nás má v sebe tak veľa guráže a tak málo lenivosti, aby dokázal svoje predsavzatia uplatňovať hneď tu a teraz. Väčšina obyvateľov Zeme čaká na oku lahodný dátum, ktorý... Dodá pocit pripravenosti? Má schopnosť urobiť za minulosťou hrubšiu čiaru ako hocijaký iný deň?
 Nuž, jednoznačne máme pocit, že ak začneme od pondelka, od budúceho mesiaca, od niečoho úplného, podarí sa nám novú výzvu  naplniť úplne podľa našich predstáv pri jej vyslovení. Koľko výziev si odkladáme na nový rok? A koľko skutočne splníme napriek tomu, že sme začali od úplného začiatku rátania času? 
Ako si nedať nesplniteľné predsavzatie v siedmich bodoch? Len do toho, čítajte! 

                        

1. Dobre, dobre pripravené predsavzatie!

Budem sa menej stresovať, začnem cvičiť, prestanem fajčiť, budem raňajkovať a jesť zdravo, toť tradičné predsavzatia. Väčšinou sú vyslovené len pod tlakom zlého svedomia, spájajú sa so slovíčkami "mal by som..." nie "chcel by som...". A preto sú vopred odsúdené na neúspech. Dávate si predsavzatie nahlas, v kruhu priateľov, s pohárikom v ruke pri novoročnom prípitku? Zle! Vtedy sa vám zdá všetko ľahké a zvládnuteľné, dámy! Na pripravenie predsavzatia je tu Advent. Ak o predsavzatí rozmýšľate v tomto čase, hneď naberá reálne kontúry. A to predsa chceme. Reálne predsavzatie, ktoré sa dá aj reálne splniť, nie len tak vypustiť, či odkladať z roka na rok, z pondelka na pondelok.

Porozmýšľajte. Pozrite sa na to, v čom by ste mali pridať, a na čo radšej zabudnúť. Doprajte si čas na prípravu v hlave. Na predsavzatie len tak narýchlo zbúchané, sa aj rýchlo zabúda. Zvyknite si na zmenu, ktorú chcete naštartovať, najprv psychicky, a neskôr sa pristihnete, že plnenie ide už akosi samo.

2. Nech na to nie ste samy

Máme poriadne predsavzatie. Super! Teraz je dôležité, aby ho akceptovali aj vaši najbližší. Ak o vašich predsavzatiach nevedia, nevedomky vám hádžu polená pod nohy. Keď sa napríklad rozhodnete behať, a zjavíte sa pred mamou v novom športovom oblečení, vyvaľovanie očí vám asi nepomôže.

Ak bude o predsavzatí vedieť, zbavíte sa zbytočných a otravných otázok kdeskýmakonačoprečo, a možno sa dočkáte skôr ocenenia svojej, dúfajme, pevnej vôle, a to vás prirodzene poženie vpred. Koniec koncov, možno by si mama chcela zabehať s vami. Nájsť si parťáka, niekoho, kto vás nakopne vždy, keď budete lenivé, nie je zlý nápad, či? Navzájom sa dokážete motivovať k dosiahnutiu maxima, zatiaľ čo samé by ste to už dávno vzdali!

3. Zapísať!

Zvyčajnou chybou je, že si svoje predsavzatia nezapíšete.  Papier na dobre viditeľnom mieste s  novoročným záväzkom je jednoducho nezabudnuteľný. Zapísané myšlienky získavajú v mozgu významnejšiu, dôležitejšiu pozíciu a nadobúdajú fyzickú podobu. Jasne formulovaná požiadavka voči sebe samému vám umožní jednoduchšie sa skoncentrovať, kedykoľvek si znenie úlohy prečítate. Obetujete teda trochu tuhy?

4. Motivujte sa! 

Bez motivácie bude aj s veľkým odhodlaním vaše predsavzatie pasé. Ako ju nájsť, a hlavne, ako si ju udržať? Po prvé, vráťte sa na začiatok a spýtajte sa prečo? Spýtajte sa samej seba, prečo to vôbec chcete robiť. Pripomeňte si, prečo ste začali a čo čaká na konci. 

Aký je ten dôvod, ktorý vás donútil spraviť niečo naviac? Máte? Cítite ten začiatočný balíček nadšenia a motivácie? Ale pozor! Myšlienky typu „nedokážem to“ alebo „nie som dosť dobrá“, ktoré vás skôr či neskôr iste napadnú, vám rapídne znížia sebavedomie. Prečo vlastne prichádzajú? 

Jednoducho máme vo zvyku brať naše silné stránky ako samozrejmosť a lipneme na našich zlyhaniach.

Myslíme na naše posledné chyby a zlé rozhodnutia, čo je dôvodom toho, že máme náladu pod psa a chuť celé to zabaliť. A práve vtedy je načase otočiť to o 180 stupňov a pripomenúť si svoje úspechy a silné stránky! Okej, máme odpoveď na otázku prečo, pripomenuli sme si svoje silné stránky, no stále tu nie je dostatok motivácie. 

Potrebujeme spúšťač. Nájdite si zopár vecí, ktoré vás motivujú. Nezáleží na tom, čo to bude. Plagát Justina Biebera, video plné failov druhých alebo silná motivačná fráza? Je nutné obklopiť sa vecami, ktoré vám rozprúdia krv v žilách a spustia ďalšiu vlnu motivácie. 
No aj tak...tesne pred tým, ako sa konečne pustíte do plnenia vytýčeného cieľa, zaútočí smútok, frustrácia, strach, nechuť, zlosť. Teraz nezaškodí obrátiť sa na tieto negatívne pocity! Pripomeňte si ich. Spomeňte si, ako veľmi sa túžite zmeniť. Myslite na to, že ak nevstanete a nespravíte to, čo ste si predsavzali, ostanete tou osobu, ktorú chcete tak veľmi zmeniť. 
A vtedy si uvedomíte, že jediné čo musíte spraviť, je pustiť sa do práce. Tak hurá do toho!


5. Plánuj, plánuj, plánuj! 

Ak sa vám už konečne chce behať, natíska sa otázka kedy? Behať ráno, alebo po príchode zo školy? A tu je ďalšia z mnohých prekážok. Máme totiž tendenciu činnosti bez termínov odkladať, a skĺznuť k tomu, že „ak nepôjdem ráno, pôjdem predsa popoludní“. Napokon sa vám večer už  nechce. Nový zvyk musí mať teda pevné miesto vo vašom rozvrhu. Všetky publikácie a internetové stránky, ktoré som v rámci prípravy článku prehľadala, sa zhodujú v tom, že je ideálne, ak nový zvyk umiestnite pred niečo, čo robíte už automaticky. Rutina sa tak stane spúšťačom želaného návyku.

6. Zvyknite si 

A teraz uviesť želanie do praxe. Musí sa stať automatickou súčasťou nášho života. Tu je potrebná dávka vytrvalosti a čas, veľaaa času, ak mám byť konkrétna. Vložte sa do toho! Nech je to predsavzatie hocičo, opakujte ho každý deň. Aj keď sa vám nechce, aj keď vám to dnes nevyšlo, zajtra opakujte. A pozajtra tiež. Aj popozajtra, aj...

7. Brzdy preč!

Obvyklou prekážkou pri dodržiavaní predsavzatí je množstvo iných záväzkov a činností, ktoré vytláčajú novinky mimo váš časový rámec. Premýšľajte, čo musíte urobiť, aby ste mohli svoj záväzok dodržať? Respektíve, čo musíte prestať robiť? Ak toho máte veľa, tak potom je najvyšší čas pre nekompromisný jarný rez. :D Zbavte sa záväzkov, ktoré vás brzdia (nielen) pri tvorbe nových návykov a vôbec za to nestoja. Zlikvidujte všetko, čo vás ťahá od práce. Nenechajte sa rozptyľovať. Izolujte všetko to, čo vás neustále ťahá preč od práce. Či už je to telefón, internet, televízia alebo ľudia, keď pracujete, musí to preč

Rada na koniec:  

Začnite pracovať aspoň 5 minút. Je to to najmenej, čo môžete urobiť, a práve tento malý krok  často pomôže rozbehnúť sa a pracovať aj dlhé hodiny po ubehnutí prvých piatich minút.


Nový rok je významný medzník. Začína sa čosi nové a vy máte väčšiu chuť niečo spraviť aj so svojím životom. Predsavzatia síce vyslovíme s nadšením, no odhodlanie často strácame v kolobehu bežného života. Ak si dáte predsavzatie, musí nasledovať aj zmena v správaní. A to je najväčší kameň úrazu. No stačí krok za krokom nasledovať týchto sedem rád, typov a trikov, a vaše predsavzatia sa budú plniť ako na bežiacom páse!


 Dávate si nejaké predsavzatia, pri ktorých by vám môj článok mohol pomôcť?
Dajte mi vedieť!


P.S.: Pred napísaním článku som si robila dosť veľký prieskum, aby som vám priniesla nielen moje typy a triky, a skúsenosti mňa a môjho okolia, ale aj fakty, ktoré mi viac ozrejmili internetové stránky, ktoré nájdete  TU, potom TU, TU, TU a TU. Ak bažíte po ďalších informáciách, klikajte!



Kristin


27 komentárov:

  1. Pokojne sa nasťahuj, aspoň na tej podlahe nebudem celé tie dlhé mesiace ležať sama! ♥
    Čo sa týka týchto tipov, sú skvelé a musím sa pochváliť, že väčšinu z nich ovládam. Úprimne pre mňa je takým omnoho väčším štartom začiatok školského roka ako toho kalendárneho, preto si také najväčšie predsavzatia dávam v septembri. Alebo ono je to skôr tak, že to sú aj veci, ktoré som robila celé leto, len si to v septembri musím dať trochu dokopy so školou, čiže ide o to plánovanie. Avšak každý rok si dávam také menšie predsavzatia ako napr tento rok: nájsť si penfriends zo Slovenska i zahraničia a písať si s nimi, neflákať gitaru a písanie príbehov, konečne sa naučiť jazdiť na skateboarde - tých vecí je fakt dosť, ale ide o niečo, čo budem plniť veľmi rada a bude ma to napĺňať šťastím a takto prežijem rok kvalitnejšie. Mám ich už vypísané na papieri, ako každý rok, a postupne tam čosi dopisujem a potom zase odškrtávam to, čo som už urobila. Niekedy sa stane aj to, že ten papier niekam dám a aj zabudnem, čo som si tam zapísala, ale pri nejakom upratovaní napr. v októbri alebo koncom roka ho nájdem a zistím, že plno vecí som medzitým spravila a ani som o tom nevedela. Inak som teda človek, ktorý je strašne nedočkavý a to je výhodou v tom, že keď niečo chcem zmeniť, tak s tým začínam hneď, ako sa dá. :) Skvelý článok, veľmi dobre sa čítal a síce som už aj včera bola dosť namotivovaná na plnenie mojich úloh, teraz som ešte viac. Akonáhle pokomentujem ešte nejaké blogy, čo som zatiaľ nestihla, idem na plnenie mojich predsavzatí, ale nieže už o dva týždne nebudem mať čo robiť, lebo všetko splním :D ♥♥♥
    DominicaLand

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vieš, že ťa už vidno medzi pravidelnými čitateľmi? Jupííí :D!! Obdivujem ťa, že sa dokážeš zmeniť z minúty na minútu...Možno by sa to darilo aj mne, ak by som nemala takú superschopnosť odkladať veci na zajtra!♥♥♥
      Veľmi ma tvoj komentár potešil!♥

      Odstrániť
  2. Krásny článok, plánovanie milujem, a motivácia, to je moje. :) Na mojom blogu vyjde tiež niečo podobné, tak sa potom zastav a inšpiruj sa. :)

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si ten článok prečítam, hádam ho nezmeškám, veď ťa odoberám! :D

      Odstrániť
  3. Úžasné tipy ktoré ma veľmi nakopli ísť si za svojím cieľom! :) máš skvelý blog a dávam aj odber ♥ ak budeš chcieť, budem rada, ak zavítaš aj na ten môj :)

    ORLLING

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už som si klikla na tvoj blog a odoberám ťa, lebo si úžasná, a máš to fakt krásne! :) Veľmi sa teším z pochvaly aj z toho, že si sa tu dostala a páči sa ti tu, aj keď sa len rozbieham! :)

      Odstrániť
  4. Skvelý článok :) je naozaj dôležité sa poriadne motivovať k našim snom. Ja som sa tento rok rozhodla byť zdravšia a celkovo spokojnejšia :) Nech aj tebe vyjdu všetky tvoje predsavzatia :)

    CALLAESTHETICS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To teda je! :) Ďakujem za prianie aj za koment, potešiiiil, budem ti tiež držať palce v tvojich predsavzatiach!

      Odstrániť
  5. Veľmi inšpirujúci článok a musím povedať,že teraz mám ešte väčšiu chuť plniť si svoje ciele.Milujem také články,kde sú rôzne tipy či rady,takže ma naozaj potešilo ,že tvoj najnovší článok je práve takéhoto tipu.Pozerala som aj iné články a máš naozaj super blog,takže určite kliknem aj na sledovanie blogu.Ešte sa ti chcem nesmierne podakovať za pekný komentárik,ktorý si mi zanechala na mojom blogu a už sa teším na tú recenziu tých knižiek,kedže aj ja veľmi rada čítam :) .

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som ťa inšpirovala, a že si sa pozrela na môj blog :). Juj, som nesmierne rada, že som ťa dnes tak náhodne "spoznala" :)♥

      Odstrániť
  6. Super tipy ako dodrzat predsavzatia, ja si vacsinou ziadne nedavam, ale tento rok som si povedala, ze to predsa len skusim, takze uz nad nimi musim len pekne porozmyslat :)
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anoo, tak to bude najlepše! :) Možno ti pomôže môj článok :)

      Odstrániť
  7. Stastny novy rok!:) Motivace je dulezita!:)

    Rada bych te pozvala na svoji giveaway tu: -GIVEAWAY-
    Budu rada kdyz se pripojis:)

    Bridge of Memories

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, aj tebe! :) Určite sa pozriem a zapojím!

      Odstrániť
  8. Ja si predstavzatia v pravom slova zmysle nedávam, skôr nejaké tie body, ktoré by som mohla reálne počas roka aj splniť. A hlavne, dávam si ich v ktorýkoľvek deň počas roka, aj keď samozrejme nejaké som si symbolicky vymedzila aj 1.januára. :) xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ja tiež, nejaké sa objavia aj počas roka, ho najviac si ich dávam prvého januára :)

      Odstrániť
  9. Ja som si doteraz dávala predsavzatia každý jeden rok - presne také, aké spomínaš aj v článku. A pravdou je, že niekedy som ich ani len nezačala plniť (hanba, ja viem). Koncom minulej jari a leta som však so sebou začala niečo robiť a na tento rok som si postupne naplánovala väčšie zmeny. Rozhodla som sa, že nič nebudem hrotiť ani prísne dodržiavať, nechám to plynúť samo a postupom času. A funguje to! Problémom vždy bolo, že ja som chcela všetko a hneď od 1.januára, nie iné dni. "Novým" človekom som chcela byť presne už v prvý prvučičký deň roka, no takto to nejde - to som už zistila. Každopádne, skvelý článok - svieži a povzbudzujúci. Teším sa na ďalšie. :)
    Zápisky jednej Alžbetky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja to s tou hanbou robím tak: využívam ju. Na čisto sebecké účely. :) Najprv o svojom predsavzatí porozprávam úplne všade ako o hotovej veci. A potom prichádza na rad ona. Lebo často ho splním len kvôli tomu, ako by ma fackovala, keby sa na mňa všetci známi pozerali že ahaaa, tak predsa to nedokázala... Skús to! :)

      Odstrániť
  10. Skvělé tipy, děkuji ti za článek, který mě motivoval začít něvćo dělat hned teď, i když už je pomalu čas jít spát :D Ukládám si tvůj blog a určitě se budu vracet!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hrozne si ma potešila, som rada, presne pre TOTO píšem! Ďakujem!! :)

      Odstrániť
  11. krásny článok, a skvelé tips, ja zapisujem všetko, a snažím sa na nich už od decembra makať :) snad mi to vydrží :) pozývam ťa k sebe na blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Super článok! Máš strašne pekný a zaujímavý blog! Odoberám si supeer <3 :D
    Inšpirovala si ma a nie trochu ale veľa. :D :)

    annslifea.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako si to krásne napísala, ďakujem! Práve sa chystám po dlhej odmlke písať článok, aaa po tvojom komentári tu bude asi rýchlejšie ako som si myslela!! :) Nie ja, to ty si super!

      Odstrániť